10 patarimų: kaip išsirinkti lauko girliandas

Šviesios LED Kalėdinės girliandos laukui

Kalėdų laikotarpiu girliandos yra nepakeičiamas puošybos elementas. Nesvarbu ar norite suteikti šventinių spalvų savo nuosavam namui, sodui ar tiesiog balkonui bute - galite rasti itin platų girliandų pasirinkimą laukui ir namams. Tačiau dažnam kyla klausimas, kaip išsirinkti tinkamas LED girliandas, kurių nereikėtų keisti kasmet? UrmoKaina.lt prekiauja Kalėdiniu apšvietimu jau 9-erius metus, todėl esame susidūrę su įvairiais klientų iššūkiais bei klausimais, į kuriuos visuomet randame atsakymą ir sprendimo būdą. 

Kviečiame peržvelgti svarbiausią informaciją ir patarimus, į ką vertėtų atsižvelgti, renkantis girliandą laukui, kokios specifikacijos ir ypatybės yra svarbiausios, aktualiausios, norint ją naudoti lauko sąlygomis. Sekite patarimus, kuriuos pateikė UrmoKaina.lt specialistai ir išsirinkite girliandas, kurios užtikrins geras emocijas ne vieną ir ne du sezonus!

1. Girliandos varvekliai ar tiesi girlianda?

Ieškantiems girliandų laukui, dažniausiai pirmasis kilęs klausimas yra - kokios girliandos tinkamesnės: tiesios girliandos ar varvekliai girlianda. Atsakome - viskas priklauso nuo planuojamo išleisti pinigų kiekio, bei vizijos.

Girliandos varvekliai

LED varvekliai girliandos pakabintos ant namo

Populiarus pasirinkimas tarp žmonių, siekiančių perteikti jaukumą, todėl dažnai renkamasi šiltų spalvų kalėdinės lemputės. Pastaroji spalva ramina, perteikia šiltą emociją. Varvekliai kabinami ant namo stogo briaunos, vandens nutekėjimo vamzdžių, ar tiesiog užkabinami balkone, terasoje. Iš LED diodų pagamintos lemputės nekaista, yra žymiai taupesnės, ryškesnės ir saugesnės naudojimui lauko sąlygomis.

Privalumai

  • Didesnis lempučių kiekis viename segmente
  • Skirtingi švietimo režimai (mirksėjimas ir k.t.)
  • Ryškiau apšviečiamas namas, terasa
  • Platus gamintojų, klasių pasirinkimas

Trūkumai

  • Didesnė kaina, lyginant su tiesinėmis girliandomis
  • Vieno segmento ilgis trumpesnis, lyginant su tiesinėmis girliandomis

Tiesinės girliandos

Plačiausiai naudojamas girliandų tipas, kuris gali būti panaudotas praktiškai bet kur: pakabinamas ant namo (tokiu būdu išryškinami namo kontūrai), apsukamas aplink Kalėdinę eglutę, kitus augalus, ar panaudotas įrėminti objektus. Tai paprasčiausio dizaino girlianda tiesiu laidu, kuri yra naudojama tiek namuose tiek lauke.

Privalumai

  • Žemesnė kaina, lyginant su girliandomis varvekliais
  • Platus panaudojimas (namui įrėminti, papuošti eglutę ar k.t.)
  • Nebūtina nukabinti po švenčių (tamsus, prisitaikantis prie aplinkos laidas)
  • Vieno segmento ilgis ilgesnis, lyginant su girliandomis varvekliais

Trūkumai

  • Įprastai tik tamsios spalvos laidas (juodas, žalsvas)
  • Mažesnis kiekis lempučių viename segmente

2. IP apsaugos klasė

Kai kalba eina apie atsparumą drėgmei ir elektros prietaisų naudojimą lauko sąlygomis, svarbiausias aspektas į ką vertėtų atkreipti dėmesį yra IP apsaugos klasė. 

Apsaugos klasė IP nusako koks yra elektros įrenginio atsparumas tam tikriems aplinkos veiksniams. 

Rinkoje galite rasti platų pasirinkimą girliandų su įvairiomis IP apsaugos klasėmis, tačiau ieškantiems pilnai atsparių ir lauko sąlygoms paruoštų naudoti lauko girliandų, patariame rinktis ne žemesnės kaip IP65 klasės girliandas. IP65 klasė užtikrina, kad girliandos lemputės bus pilnai apsaugotos nuo dulkių, visiškai sandarios, bei apsaugotos nuo vandens srauto. 

Žemiau pateikiame IP apsaugos klasių lentelę. Pirmasis skaičius nurodo atsparumą daiktams ar kitiems kietiems kūnams, dulkėms. Pastarojo skaičiaus vertė gali būti nuo 0 iki 6. Antrasis skaičius indikuoja prietaiso atsparumą skysčiams, vandeniui. Jo vertė gali būti nuo 0 iki 8.

Pirmasis skaičiusAntrasis skaičius
X (netestuotas)X (netestuotas)
0 (neapsaugotas)0 (neapsaugotas)
1 (apsaugotas nuo kietų kūnų, didesnių nei 50 mm)1 (apsaugotas nuo vertikaliai krintančių vandens lašų)
2 (apsaugotas nuo kietų kūnų, didesnių nei 12.5 mm)2 (apsaugotas nuo vandens lašų, krintančių iki 15 laipsnių kampu)
3 (apsaugotas nuo kietų kūnų, didesnių nei 2.5 mm)3 (apsaugotas nuo lietaus)
4 (apsaugotas nuo kietų kūnų, didesnių nei 1 mm)4 (apsaugotas nuo vandens purslų)
5 (apsaugotas nuo dulkių)5 (apsaugotas nuo vandens srauto)
6 (visiškai sandarus, apsaugotas nuo dulkių)6 (apsaugotas nuo didelio vandens kiekio)
7 (apsaugotas nuo trumpalaikio panardinimo į vandenį)
8 (apsaugotas nuo ilgalaikio panardinimo į vandenį)

3. Laido medžiaga

Svarbus aspektas, apie kurį daug kas pamiršta - patikrinkite, jeigu nėra galimybės patikrinti - paklauskite, iš kokios medžiagos pagamintas girliandos laidas. Didelė dalis žemesnės klasės, pigesnių ir masiškai gaminamų girliandų gamintojų, bandydami sutaupyti, gamina girliandos laidą iš plastiko. Iš plastiko pagamintas laidas nėra pritaikytas naudojimui lietuviškos žiemos klimatui! Temperatūrai nukritus kiek žemiau, laidas sukietėja, o su vėjo pagalba jis gali būti lengvai pažeidžiamas.

Rekomenduojama ieškoti LED girliandų su laidu, pagamintu iš gumos. Gumos techninės savybės yra palankesnės naudojimui Lietuvos orams. Dėl elastingumo, pastarasis laidas nesuskilinės, bei taip lengvai nepraleis drėgmės.  


4. Kištukas, sujungiamoji dalis

Skirkite dėmesio girliandos kištukui. Būtent ši dalis atsakinga už elektros tiekimą girliandai, todėl labai svarbu užtikrinti, kad girliandos kištukas galės būti įjungtas į lauko elektros lizdą, kuris yra sandarus, apsaugotas nuo vandens. Aukštesnės klasės kalėdinės lemputės įprastai turės storą kištuką, pro kurį neprasiskverbs vanduo, sniegas. Žemesnės klasės kalėdinės lemputės dažnai turi ploną, siaurą kištuką, kuris gali tapti silpna vieta. 

Girliandos laidas

Taip pat, ne ką mažesnį dėmesį skirkite sujungiamajai daliai. Tai jungtis, kuri leidžia prijungti girliandas tarpusavyje, todėl ji turi būti pilnai sandari ir apsaugota nuo drėgmės. Įsitikinkite, kad jungtyse yra guminė tarpinė, kuri sulaiko vandenį. Itin aukštos kokybės girliandų gamintojai į komplektą gali pridėti izoliacinį vamzdelį, kuris gali būti užlydomas ant minėtos jungties.


5. Lemputės sandara

Nors visos LED lemputės gali atrodyti vienodos, jų sandara gali iš esmės skirtis. Laukui pritaikytos girliandos lemputės vidus yra užpildomas specialia hermetine medžiaga, silikonu, kurie neleidžia vandeniui patekti prie LED diodo. Būtent hermetinė medžiaga užtikrina aukštą apsaugos klasę.

Vis gi, raginame atkreipti dėmesį į kiekvieną girliandą individualiai - rinkoje pamažu atsiranda girliandų gamintojų, kurie bando atkartoti aukštos kokybės girliandų gamintojų lemputės struktūrą, bei tokiu būdu apgauna potencialius klientus. Apžiūrint lemputę, įsitikinkite, kad į didelį lemputės korpusą nėra įdėta mažesnė LED lemputė, bei apžiūrėkite vidų - ar matote hermetinę medžiagą.

Plačiau apie tai, galite rasti video reportaže "Lauko girliandos - kaip jus APGAUNA! Profesionalios lauko girliandos ir pigios kopijos":


6. Prekės ženklas

Svarbu išsirinkti žinomą gamintoją - juk girliandos įprastai perkamos ne vienam sezonui, todėl išsirinkę žinomą prekės ženklą, būsite garantuoti, kad suteikiama garantija tiek girliandai, tiek atsparumui bus žymiai ilgesnė. Rinkoje galite rasti tokius prekės ženklus kaip: Adam DecoLight, Brosberg ProLight, kurie per daugelį metų užsitarnavo savo vardą kaip aukštos klasės kalėdinių dekoracijų gamintojai. 


7. Švietimo režimas

Tiek varvekliai, tiek tiesi girlianda gali turėti skirtingus režimus: be režimų (steady), blyksėti (flash), arba daugiarežimis (multi).

Be režimų (steady). Lemputės švies pastovia pasirinkta spalva, nemirksės ir neblyksės. Puikus pasirinkimas nenorintiems atkreipti dėmesį, dažnai šį režimą renkamasi su šiltomis švietimo spalvomis.

Blykstė (flash). Populiarus tiesinių girliandų režimas. Priklausomai nuo modelio, gamintojo, girliandoje gali blyksėti 10%, 15%, 24% ar k.t. kiekis lempučių. Mirksinčių lempučių spalva gali skirtis nuo pastoviai šviečiančių, nors lemputės yra toje pačioje girliandoje.

Daugiarežimis (multi). Dažniausiai šis režimas gali būti rastas žemesnės nei IP65 apsaugos klasės girliandose. Režimus galima keisti valdymo pulteliu, kuris lauke turėtų būti stipriai apsaugotas nuo drėgmės.


8. Šviečiančios dalies ilgis

Rinkdamiesi girliandą, atsižvelkite į šviečiančios dalies ilgį. Gamintojai mėgsta "pagražinti" girliandos ilgį, įtraukdami bendrą sunaudotą laido ilgį, kuris buvo reikalingas girliandai pagaminti. Žinodami konkretų šviečiančios dalies ilgį, į kurį nėra įtraukiamas maitinimo laido ilgis, galėsite lengvai paskaičiuoti koks ilgis reikalingas namo, medžio ar k.t. objekto papuošimui.

UrmoKaina.lt internetinėje parduotuvėje, galite atkreipti dėmesį, jog aprašyme gali būti nurodyti trys ilgiai:

Bazinis ilgis. Tai bendras gamintojo nurodytas ilgis, kuris įprastai pateikiamas ant girliandos pakuotės. Į jį gali įeiti bendras sunaudotas laido ilgis.

Panaudojamas ilgis. Išmatuotas bendras ilgis, įskaitant šviečiančią dalį, maitinimo laidą. Gali sutapti su baziniu ilgiu.

Šviečiančios dalies ilgis (darbinis ilgis). Tai girliandos šviečiančios dalies ilgis, pradedant skaičiuoti nuo pirmos iki paskutinės lemputės.


9. Laido spalva

Svarbu pritaikyti girliandą prie bendro namo, sodo vaizdo. UrmoKaina.lt asortimente galite rasti keturias spalvų opcijas, kurios atitiks kiekvieno poreikius: skaidri, balta, žalia, juoda.

Skaidrios spalvos laidas puikiai tinka namų puošybai, šviečiančios lemputės gali atrodyti kaip "kabančios ore", dėl permatomos laido struktūros. Baltos spalvos laidas puikiai priderinamas prie šviesaus namo fasado, todėl lauko girliandą galite palikti pakabintą net ne sezono metu. Juodas, bei žalias laidas gali būti panaudojamas puošti eglutę, medį, ar tamsaus namo fasado sieną, stogą, kas užtikrins, jog laidas neišsiskirs savo spalva.


10. Girliandos maitinimas

Nors didžioji dalis lauko girliandų bus maitinamos iš elektros tinklo, naudojant elektros kištuką, svarbu paminėti, jog galite rasti ir kitų maitinimo būdų: saulės elementu, baterijomis ar USB.

Girliandos su saulės baterija gali tapti itin pigia alternatyva įprastoms girliandom, tačiau pastarųjų girliandų švietimo galia yra kur kas mažesnė. Jos švies kiek blankiau, tokių girliandų pasirinkimas siauresnis. 

USB girliandos tapo pastarųjų metų naujiena - vielinė girlianda ar girlianda užuolaida, kuri gali būti kabinama viduje ar lauke, pilnai išmaitinama naudojant išorinę bateriją (powerbank).

Girlianda su baterijomis įprastai skirtos naudojimui vidaus patalpose, nes jų atsparumo klasė - IP20. Vis gi, girliandos su baterijomis yra nepakeičiamos namų puošyboje.

Įvertinimas

Prisijunkite, kad įvertintumėt straipsnį.

Susijusios naujienos

Komentarai

Vertinu liuks

Palikite savo komentarą