Geriausi triukiniai paspirtukai: kokie, kaip išsirinkti?

Triukai su paspirtuku

Triukiniai paspirtukai yra puikus būdas, leidžiantis vaikams ne tik aktyviai praleisti laiką, tačiau dažnai ir tampa nauju vaiko hobiu, sporto šaka. Paspirtukas mažais ratukais yra idealus pasirinkimas vaikams, kurie nori atlikinėti triukus tam pritaikytose rampose (skate parkuose). Jų ratai yra pritaikyti didelėms apkrovoms, šuoliams ir triukams.

Scooter paspirtukai šiuo metu yra vienas populiariausių pasirinkimų vaikų tarpe - galite matyti užpildytus "skate" parkus, kuriuose tiek vaikai, tiek paaugliai mokosi naujų triukų, lavina discipliną, užsispyrimą, gerina bendravimo įgūdžius, susiranda naujų draugų. Vis gi - perkant pirmąjį paspirtuką vaikui gali būti sunku išsiaiškinti, kur jį įsigyti, kokį išsirinkti bei į kokius aspektus atkreipti dėmesį. Nors didelei daliai pirkėjų pigus triukiniai paspirtukai atrodo tinkamiausias variantas, išsirinkus patį pigiausią triukinį paspirtuką gali kilti ir problemų!

UrmoKaina.lt specialistai išrinko svarbią informaciją, kuri gali būti naudinga renkantis paspirtuką triukams.

Geriausi triukiniai paspirtukai vaikams

Triukinis paspirtukas mažais ratais įprastai naudojamas atlikinėti triukus - dėl šios priežasties itin svarbu atsižvelgti į paspirtuko surinkimo kokybę, konstrukciją, ratukų medžiagą, guolius bei kitus aspektus, kuriuos apžvelgsime. Neapsiribokite pigiausiu paspirtuku. Jų gaminimo metu dažnai sutaupoma ant guolių sistemos ar naudojamo metalo kokybės. Netrukus papasakosime apie ypatybes, kurioms rekomenduojama skirti daugiausiai dėmesio:

  • Svoris. Atsižvelkite į bendrą paspirtuko svorį - jeigu juo važinės vaikas, svarbu rinktis kuo lengvesnį. Dažnai lengvi paspirtukai pagaminti iš aliuminio, kuris yra patvarus, lengvas, kokybiškas. 
  • Didžiausia apkrova. Kalbant apie svorį, atkreipkite dėmesį, koks yra maksimalus leistinas naudotojo svoris. Maži paspirtukai gali atlaikyti mažesnį vartotojo svorį, tuo tarpu rimtesniais paspirtukais galės naudotis net ir suaugusieji.
  • Ratukai. Tiek ratukų dydis, tiek medžiaga, iš kurios jie pagaminti, gali daryti įtaką važiavimui,  paspirtuko ilgaamžiškumui. Išsirinkus didesnius ratukus, gausite daugiau komforto - mažesni ratukai leis lengviau manevruoti.
  • Guolių sistema. Aukštesnės kokybės guoliai paspirtukui suteiks patvarumo, riedės žymiai tyliau, bus ilgaamžiškesni.

Jeigu aktualus maksimalus greitis - paspirtukai dideliais ratais bus tinkamiausias modelis. Paspirtukai su amortizatoriais užtikrins patogumą kelionės metu, tačiau neleis pasiekti didelio greičio, todėl lengvas bendras svoris, aukštos kokybės guoliai ir jokios pakabos leis važinėti itin dideliu greičiu.

Atsižvelgdami į šiuos aspektus, stenkitės išsirinkti maksimaliai kokybišką modelį, kiek leidžia jūsų biudžetas. Jeigu įmanoma, prieš pirkdami paspirtuką, išbandykite juo pavažinėti.

Jeigu išbandyti paspirtuko nepavyksta, pavyzdžiui, perkant internetu, visuomet rekomenduojama rinktis gerai žinomą prekės ženklą: Spokey, Kruzzel:

Kaip išsirinkti triukinį paspirtuką?

Norėdami išsirinkti tinkamiausią paspirtuką, pirmiausia turime išsiaiškinti esminį skirtumą: kuom skiriasi miesto paspirtukai ir triukų paspirtukai?


Miesto paspirtukai, dar vadinami paspirtukai dideliais ratais, sukurti tam, kad jais būtų galima važinėti patogiai ir komfortiškai.

Dažniausiai jie turi reguliuojamo aukščio vairą, gali turėti galimybę sulankstyti transportavimui, turi didelius ratus patogiam važinėjimui įvairiais paviršiais, taip pat gali turėti papildomus priedus: žibintuvėlį, skambutį ar k.t. 


Rampiniai paspirtukai skirti kaskadininkams, jie suteikia galimybę atlikti triukus rampose, triukų parkuose ar gatvėse

Taigi, kaip ir minėjome ankščiau, svarbiausios specifikacijos yra paspirtuko svoris ir patvarumas, todėl norint kuo stabilesnės paspirtuko konstrukcijos atsižvelkite į tai, kad:

  • paspirtuko vairo aukštis nėra reguliuojamas;
  • paspirtukas nesusilanksto;
  • platforma pagaminta iš stipriausio metalo ir lydinio;
  • ratai yra mažo dydžio, skirti greičiui ir manevringumui;
  • nėra papildomų priedų kaip žibintuvėlis, skambutis ar k.t.

Paspirtukas triukams gali kainuoti tiek labai mažą sumą, tiek būti brangesnis net už elektrinį paspirtuką. Kaina skirsis priklausomai nuo to, iš kokios kokybės dalių yra pagamintas konkretus modelis:

  • Ratai. Plastikiniai (tinka pradedantiesiems, išmokti šokinėti ir paprastiems triukams), aliumininiai (tvirtesni, atsparesni smūgiams, greitesni).
  • Vairo sistema. Standartine arba uždara (labiau apsaugota nuo smėlio, vandens ir k.t.)
  • Šakės. Kuo aukštesnis paspirtuko vairas, tuo šakės bus stipresnė. 

Mūsų biudžeto rekomendacijos triukų paspirtukams atsižvelgiant į važiavimo lygį:

  1. Pirmasis paspirtukas, skirtas pradedantiesiems, vaikui: 50-100 €
  2. Mėgėjiškui važinėjimui, triukams, turint praktikos ir žinių: 100-160 €
  3. Patyręs vartotojas, mokantis atlikti sudėtingus triukus: nuo 160 €

Norint atlikti kuo sudėtingesnius triukus, turėtumėte ieškoti kuo patikimesnių paspirtukų su aukštos kokybės dalimis. Pigūs triukiniai paspirtukai gali neužtikrinti, kad su juo pavyks atlikti sudėtingus triukus.

Kaip naudotis triukiniu paspirtuku?

Visu pirma reikėtų pasirūpinti sauga. Svarbiausia, kad įranga būtų tvarkinga, paspirtuko naudotojui uždėta saugos įranga (šalmas, alkūnių, kelėnų bei rankų apsaugos), kuri užtikrins jūsų ar vaiko saugumą. Apsaugos komplektai taip pat suteikia saugumo jausmą, leis įgyti daugiau patirties, pradėsite eksperimentuoti ir mokintis sunkesnius triukus parke. 

Stovėsena yra vienas svarbiausių aspektų važinėjant su triukiniu paspirtuku - jūsų kojų padėtis ant platformos lemia jūsų laikyseną.

  1. Priklausomai nuo jūsų stovėsenos, triukai skirstomi į įprastus arba priešingos pusės. Įprastieji triukai sukami jūsų pirštų kryptimi, o priešingi triukai juda link jūsų kulnų.
  2. Jūsų kojų padėtis ant platformos yra labai svarbi. Priekinė koja turi stovėti nedideliu kampu. Galinė (atraminė) koja turi stovėti ant piršto, o kulnas - ant stabdžio. Atliekant triukus, jūsų kojos turėtų laisvai judėti ant platformos.
  3. Stenkitės kiek įmanoma sumažinti stabdžių naudojimą važiavimo metu.
Triukinio paspirtuko triukai

Paspirtuko triukai

Atlikdami triukus būtinai dėvėkite apsaugines priemones: apsaugų komplektą, į kurį įeina rankų, alkūnių bei kelėnų apsaugos, būtinai dėvėkite šalmą!

Šuoliukas

Tai vienas iš paprasčiausių paspirtuko triukų pradedantiesiems, tačiau su juo galite atlikti itin aukštus šuolius. Norint atlikti šį triuką, tereikia paspirtuku važiuoti jums patogiu greičiu, tuomet pabandykite šokti abejomis kojomis ir pakelti paspirtuko vairą į orą. Tūpdami šiek tiek sulenkite kelius, kad smūgis būtų absorbuojamas. Tai vienas lengviausių triukų, kuris atrodo tikrai įspūdingai!


Wheelie

Pradedantiesiems gali atrodyti sunku važiuoti ant vieno ratuko, tačiau iš tikrųjų tai gana paprasta. Svarbu nesijaudinti, nes su šiek tiek praktikos galite išmokti bet kokį triuką!

Norėdami atlikti šį triuką, jums reikės nuolydžio arba rampos - įvažiuokite į kalną, kuomet pajusite, jog pasiektas pakankamai didelis greitis, kūno svorį paverskite atgal, laikydami kojas ant paspirtuko "pegų". 

Pilnai atsilošę traukite už vairo, kad paspirtuko priekis šiek tiek pakiltu. Norėdami užbaigti triuką, švelniai pasilenkite į priekį, kad abu ratai vėl atsiremtų į žemę.


180°

180 laipsnių triukas yra gana lengvas, tačiau vienas pagrindinių triukų, kurį turėtų išmokti pradedantysis. Triuko atlikimui, turėtumėte mokėti atlikti šuoliuką. Pabandykite šokinėti į orą aukštai, laikydami galinį ratą pakeltą. Naudodamiesi pečiais ir galva, pabandykite apsisukti 180 laipsnių kampu vairo pagalba. Norint užbaigti 180, šokinėkite ir du kartus pasukite vairą iki 90 laipsnių. Įsitikinkite, kad jūsų pėdos liečiasi su platforma.

Įvertinimas

Prisijunkite, kad įvertintumėt straipsnį.

Susijusios naujienos

Komentarai

Labai naudinga informacija!

Palikite savo komentarą