Kaip išsirinkti dviratį: 5 patarimai

Geriausi dviračiai pigiai

Dviratis - tai ne tik puiki pramoga šiltuoju sezono metu, leidžianti greitai ir komfortiškai nukeliauti didelius atstumus, tačiau ir puiki susisiekimo priemonė, automobilio pakaitalas. Dviračiai pastaruoju metu tampa nepakeičiama transporto priemonė keliauti į mokyklą, universitetą ar į darbą, norintiems aktyviai ir greitai nukeliauti iš taško A į tašką B, taip sutaupant nemažą sumą pinigų.

Dviračių pasirinkimas yra itin platus, todėl ir jų paskirtis gali skirtis: kalnų dviračiai, ieškantiems ekstremalumo, hibridiniai dvirčaiai, norintiems universalumo, plentiniai dviračiai, ieškantiems patogumo keliauti ilgesnius atstumus, taip pat miesto dviračiai, norintiems keliauti trumpus atstumus mieste komfortiškai.

Važiavimo dviračiu nauda

Galite rasti nesuskaičiuojamą kiekį informacijos apie naudą važinėti dviračiu: pradedant nuo širdies ligų rizikos sumažinimo, baigiant geresne miego kokybę. Žinodami kokias naudas atneša važinėjimas dviračiu, turėsite daugiau motyvacijos, propoguosite sveiką gyvenseną:

  • padidina raumenų jėgą ir lankstumą;
  • pagerina sąnarių mobilumą;
  • sumažina streso lygį.
  • pagerina laikyseną ir koordinaciją;
  • sustiprina kaulus;
  • sumažina kūno riebalų kiekį;
  • sustiprina imunitetą;
  • sumažina odos senėjimą;
  • pagerina kraujotaką ir medžiagų apykaitą

Dviračių rūšys

Tinkamas dviračio pasirinkimas priklauso nuo to, kur ir kaip planuojate važiuoti. Pateikiame dviračių tipų sąrašą, kad padėtume jums susiaurinti pasirinkimą:

Kalnų dviračiai. Itin tvirtas dviratis, skirtas važiuoti bekelėje, po nelygius kelius ir įvairius takelius. Taip pat tinka važinėjimui ant šaligatvio.

Kalnų dviračiai

Hibridiniai dviračiai. Kalnų ir plento dviračių hibridas - ne tokie greiti kaip plento dviračiai, ne tokie tvirti kaip kalnų dviračiai, tačiau idealiai tinka važinėjimui į darbą, mokyklą įvairiais paviršiais.

hibridiniai dviračiai

Plentiniai dviračiai. Skirti važiuoti asfaltuotais keliais ir dviračių takais. Sukurti greičiui, įveikti tolimus atstumus.

plentiniai dviračiai

Miesto dviračiai. Paprastas dviratis miesto žygiams. Įprastai naudojamas važinėti miesto dviračio takais, nuvykti į paplūdimį ar k.t.

miesto dviračiai

Elektriniai dviračiai. Puiki alternatyva automobiliui, elektrinis variklis padeda minti pedalus, puikiai tinka norintiems keliauti tolimesnius atstumus.

elektriniai dviračiai

Sulankstomi dviračiai. Puikiai tinka keliaujantiems, užima nedaug vietos, itin lengva transportuoti, bei sandėliuoti, kompaktiško dydžio.

sulankstomi dviračiai

Kaip išsirinkti dviratį?

Pirmasis klausimas, į kurį vertėtų atsakyti - kas planuoja važinėti dviračiu. Dviračiai yra skirtingų dydžių: gali skirtis tiek rėmo, tiek ratų dydis, todėl svarbu žinoti kas naudosis dvirate transporto priemone.

Dviračiai vaikams. Vaikiškas dviratis yra mažesnio dydžio, įprastai neturi amortizuojančių šakių ar kitų funkcijų, reikalingų rimtiems dviratininkams. Jeigu tai pirmasis vaiko dviratis - rinkitės iš skirtingų rūšių: balansiniai dviračiai puikiai tinka, jeigu vaikas vis dar mokosi laikyti balansą, koordinaciją. 

dviračiai vaikams

Moteriški dviračiai. Įvairių rūšių dviračiai moterims, skirti važinėjimui mieste, plente ar bekele. Rinkitės iš plataus asortimento, tarp kalnų, miesto ar hibridinių bei elektrinių dviračių.

moteriški dviračiai

Vyriški dviračiai. Iin platus dviračių vyrams pasirinkimas. Įvairių prekės ženklų, dydžių dviračiai skirti vyrams, ieškantiems ekstremalumo arba norintiems pakeisti automobilį į ekologiškesnę transporto priemonę.

dviračiai vyrams

Kaip išsirinkti dviratį pagal ūgį?

Suprantame, jog rasti savo gyvenimo būdui tinkamą dviratį gali būti rimtas iššūkis, jau nekalbant apie bandymą rasti tinkamo dydžio dviratį. Laimei, dviračio dydžio išsirinkimas šiais laikais yra žymiai paprastesnis, lyginant su praeitimi. Nesvarbu, ar planuojate važinėti kalnų, plento dviračiu ar hibridiniu, elektriniu dviračiu, tinkamai parinktas dydis yra privalomas, norint pilnai išnaudoti visas teikiamas naudas.

Atsižvelgdami į tai, sukūrėme patogų dviračio dydžio nustatymo vadovą, kad suprastumėte, kokio dydžio dviratis yra tinkamiausias būtent jums. 

Dviračio dydžiai vaikams:

Dviračio dydžiai suaugusiems:

Dviračių kaina

Apskaičiuokite, kiek norite išleisti pirkdami dviratį. Savaime suprantama, kad dviračiai gali būti labai brangūs, tačiau šios kainos svyruoja nuo šimto iki kelių tūkstančių eurų, priklausomai nuo to, kokio dviračio ieškote. 

  • Pigiausi dviračiai kainuoja nuo 100 iki 400 €. Įprastai tokio tipo dviračių rėmas pagamintas iš plieno, jie yra funkcionalūs, dažnai stilingi, su žemesnės klasės pavarų ir pavarų permetimo sistemomis.
  • Vidutinės klasės dviračiai kainuoja nuo 400 iki 1000 €. Šie, pagaminti iš aliuminio ar kito lengvesnio metalo, dviračiai yra geriausias pasirinkimas kasdieniam važinėjimui. Tvirtesnė konstrukcija, kokybiškesni ratlankiai ir padangos, grandinės ir pedalai padidina jų patvarumą.
  • Aukščiausios klasės dviračiai kainuoja nuo 1000 € ir daugiau. Šie modeliai paprastai gaminami iš lengviausių metalų, įskaitant anglį, titaną, skirti profesionaliam, kasdieniam naudojimui ar varžyboms, pvz. Scott dviračiai. Šios klasės dviračiai gali būti pagaminami individualiai, galima rinktis iš skirtingų rėmo dydžių, spalvų ir ratų tipų.

Žinodami, kokio dviračio jums reikia ir kokio kokybės lygio ieškote, galite pasigilinti į gilesnes specifikacijas ir dviračio ypatybes.

Dviračio pavaros, pakaba, stabdžiai

Kad būtų lengviau išsirinkti, svarbiausias dalykas, į kurį reikia atsižvelgti, yra jūsų fizinis pasiruošimas ir reljefas, danga, kuria planuojate važiuoti. Jei važiuosite kalnuotoje vietovėje, o kopimas atrodo sudėtingas procesas, rinkitės dviratį su daugiau pavarų. Jei esate stiprus dviratininkas arba važiuojate tik lygiu keliu, jums nereikalingas platus pavarų diapazonas, bei didelis kiekis žemų pavarų, kad galėtumėte įkilti į kalną, todėl rinkitės dviračius su mažesniu kiekiu pavarų - toks dviratis bus lengvesnis.

Kalbėdami apie dviračio pakabą, ne ką mažiau svarbu atsižvelgti į reljefą. Jeigu važiuojate nelygioje vietovėje, ar ieškote kalnų dviračio, norėsite dviračio su pilna ar bent priekine pakaba (amortizatoriumi). Amortizatorius priekyje ir gale padeda išlaikyti kontrolę ir padidiną sukibimą su keliu. Smūgių amortizacija užtikrina sklandų važiavimą. Jei planuojate važinėti plentu, jūsų dviratyje gali nebūti jokios pakabos. 

Galiausiai - stabdžių sistema. Yra daugybė skirtingų stabdžių rūšių ir visi jie turi savo privalumų bei trūkumų. Dažniausiai pasitaikančios stabdžių sistemos:

  • Kaladėliniai / V-Brake stabdžiai: trinkelės, kurios sukimba su ratlankiais. Jie yra paprasti, lengvai prižiūrimi, tačiau lengviau susidėvi ratlankis, bei gali būti mažiau veiksmingi, jei ratlankis yra šlapias arba purvinas.
  • Diskiniai stabdžiai: pritvirtinti prie rato stebulės. Jų priežiūra ir pakeitimas yra sudėtingesnis procesas, lyginant su kaladėliniais stabdžiais, tačiau jų veikimas yra nepalyginamai geresnis skirtingomis oro sąlygomis.
  • Būgniniai stabdžiai: integruoti į rato stebulę. Jie nereikalauja priežiūros ir atsparūs oro sąlygoms. Susidėvėjus bugnui, gali būti reikalingas tiek stebulės, tiek rato keitimas. 

Priklausomai nuo dviračio rūšies, gali būti, jog didelio stabdžių sistemos pasirinkimo nerasite, tačiau pravartu žinoti, kokie stabdžiai yra rinkoje.

Įvertinimas

Prisijunkite, kad įvertintumėt straipsnį.

Susijusios naujienos

Komentarai

Palikite savo komentarą