4 patarimai, kaip išsirinkti klausos aparatą

Geriausi klausos aparatai pigiai

Klausos aparatas yra nepakeičiamas prietaisas atsiradus klausos sutrikimams. Klausos pagalba mes galime socializuotis ir bendrauti, todėl atsiradus net menkiems klausos trikdžiams, galime jaustis nepilnavertiški, bendrauti tampa sudėtingiau. Nepriklausomai nuo modelio, klausos aparatuose įprastai naudojamos tos pačios pagrindinės dalys, kurių pagalba garsas iš aplinkos yra perduodamas į ausį, padidina jų garso lygį. Išsirinkti klausos aparatą be specialisto pagalbos gali tapti ne menka užduotis, todėl paruošėme svarbią informaciją apie šią prekių kategoriją, populiariausių klausos aparatų apžvalgą ir kitą naudingą informaciją ieškantiems aparato klausai.

Kaip išsirinkti klausos aparatą?

Pirmiausia reikėtų atlikti klausos testą, kurios metu gydytojas įvertina klausą, žymi klausos sutrikimus, bei kitas problemas susijusias su klausa. Žinodami sutrikimo lygį, galite pradėti ieškoti pagal jūsų poreikius tinkamiausio klausos aparato. Svarbu atsižvelgti į kelis aspektus:

Klausos aparato tipas

Klausos aparatai gali būti skirstomi į du pagrindinius tipus: skaitmeninius bei analoginius. Nors dažniausiai naudojami klausos aparatai šiais laikais yra skaitmeniniai, vis dar galite rasti ir senesnio tipo - analoginių klausos aparatų. Pastarieji klausos aparatai yra pigesni, naudojant juos, galite girdėti daugiau pašalinių garsų, garsas nėra natūralus. UrmoKaina.lt specialistai surinko svarbiausius kiekvieno aparato tipo privalumus bei trūkumus, todėl atidžiai perskaitykite žemiau pateiktą informaciją.

Skaitmeniniai klausos aparatai

Naujesnio tipo, stipresni, dažniausiai raiškesnį ir natūralesnį garsą perduodantys prietaisai. Rekomenduojami visiems, turintiems tiek smulkius, tiek rimtus klausos sutrikimus. Šio tipo aparatai turi specialias mikroschemas, kurių pagalba garsas yra filtruojamas ir perduodamas vartotojui.

Skaitmeninių klausos aparatų privalumai:

  • Garso kokybė. Speciali mikroschema, kai kuriuose modeliuose įmontuotas adaptyvus triukšmo slopintuvas, suteikia garsui natūralumo, raiškumo, lyginant su senesniais, analoginiais aparatais. 
  • Kryptinis mikrofonas. Dažname skaitmeninio tipo aparate įmontuotas kryptinis mikrofonas, kuris leidžia sumažinti pašalinių garsų patekimą į mikrofoną.
  • Dizainas. Skaitmeninis klausos aparatas yra naujoviškesnio, ergonomiškesnio dizaino. Rinkoje galite rasti klausos aparatus, kurių dizainas gali priminti standartinius Bluetooth ausinukus. 
  • Funkcionalumas. Siūloma daugiau funkcijų, lyginant su analoginiu: skirtingos garso programos; Bluetooth sąsaja su išmaniuoju įrenginiu; aktyvus triukšmo slopinimas; laisvų rankų įranga ir daugybę kitų.

Skaitmeninių klausos aparatų trūkumai:

  • Kaina. Dėl gamybos metu naudojamų aukštos kokybės medžiagų, skaitmeninio klausos aparato kaina gali skirtis žymiai nuo analoginių. 
  • Surinkimas. Prietaiso surinkimas prieš pirmą naudojimą gali būti sunkesnis, lyginant su analoginiais. Dėl skaitmeniniuose klausos aparatuose naudojamų aplinkos poveikiams atsparesnių orinių žarnelių, pastarųjų paruošimas ir uždėjimas ant klausos aparato gali būti sudėtingesnis.

Analoginiai klausos aparatai

Įprasto tipo, dizaino aparatai, kurių veikimo principas perduodi garsus, kuriuos užfiksuoja mikrofonas, bei perduoti juos į garsiakalbius be jokio filtravimo. Kaip taisyklė, jie yra pigesni, o garso kokybė analogiškai prastesnė.

Analoginių klausos aparatų privalumai:

  • Kaina. Analoginis klausos aparatas, lyginant su skaitmeniniais, yra žymiai pigesnis, nes nereikalauja jokių papildomų filtravimo mikroschemų, bei kitų pašaliniams garsams slopinti reikalingų filtrų.
  • Paprastumas. Kadangi nėra daug funkcionalumo - šie aparatai yra paprastesni naudoti, nereikalauja jokių žinių, o surinkimas pirmam naudojimui yra žymiai lengvesnis, dažniausiai nereikalauja jokių papildomų darbų.
  • Maksimalus garsas. Analoginiai aparatai geba suteikti didesnį maksimalų garsumą, tačiau jo papildomai nefiltruoja. Gali būti tinkamesnis turintiems sunkesnius klausos sutrikimus.

Analoginių klausos aparatų trūkumai:

  • Garso kokybė. Kadangi nėra filtravimo sistemos ar specialios mikroschemos, kurios paskirtis filtruoti garsą, garso kokybė ir raiška, natūralumas gali žymiai skirtis.
  • Dizainas. Analoginiai aparatai gali atsilikti nuo skaitmeninių dizaino atžvilgiu - atrodys kiek senesnio, ne tokio patrauklaus dizaino.

Nešiojimo būdas

Svarbus aspektas, nuo kurio priklauso ne tik komfortas, bet ir prietaiso kokybė, garsumas ir k.t. specifikacijos - kokia klausos aparato struktūra, kokiu būdu jis nešiojamas. Rinkoje galite rasti tris pagrindinius: uždedami už ausies, įstatomi į ausį arba kišeniniai. Kviečiame perskaityti svarbią informaciją apie kiekvieną iš šių tipų:

  • Užausiniai klausos aparatai. Uždedami už ausies, standartinio tipo, dažniausiai matomi klausos aparatai. Tai vienas populiariausių, daugiausiai naudojamų bei patogiausių nešiojimo būdų. Aparatas užkišamas už ausies, silikoninis antgalis įstatomas į ausį, o per orinę šlangutę arba virvutę yra perduodamas garsas. Tokio tipo aparatai yra vidutinio galingumo, dažniausiai maitinami baterijomis, kartais gali būti įkraunami.

  • Įausiniai klausos aparatai. Mažesnio dydžio, įstatomi į ausį, todėl sunkiai pastebimi. Puikiai tinka norintiems, kad klausos aparatas būtų praktiškai nematomas. Svarbu atkreipti dėmesį - kadangi klausos aparatas mažas, jo maksimalus garsumas yra mažesnis, todėl labiau tinka tik smulkius klausos sutrikimus turintiems asmenims.

  • Kišeniniai klausos aparatai. Pats galingiausias aparatų tipas. Į šį aparatą jungiamos ausinės, todėl gali atrodyti kaip MP3 grotuvas. Kišeninis klausos aparatas suteikia didžiausią maksimalų garsumą, todėl būkite atsargūs - garsai, patekę į mikrofoną bus stipriai pagarsinami. Dažniausiai tinka asmenims, turintiems sunkius klausos sutrikimus.

Prekės ženklas

Svarbus aspektas, kai kalba eina apie prietaiso kokybę, yra prekės ženklas, gamintojas. Klausos aparatai yra sveikatos priežiūros prietaisas, todėl rekomenduojama rinktis tik žinomus prekės ženklus, kurių kokybė turi atitikti nustatytus standartus, kriterijus. Rinkitės iš tokių gamintojų kaip: Aurica, Siemens ar k.t., kurie yra patikrinti laiko bei daugybės žmonių visame pasaulyje. 

Maitinimo šaltinis

Kadangi įprastai klausos sutrikimais skundžiasi vyresnio amžiaus žmonės, elementų keitimas gali tapti sudėtinga užduotimi. Klausos aparatai gali būti skirstomi į du tipus: įkraunami, arba naudojantys elementus. Kiekvienas iš jų turi savų privalumų, bei trūkumų, todėl svarbu atsikreipti į asmeninius poreikius ir situaciją, bei išsirinkti tinkamesnį modelį.

Įkraunami klausos aparatai yra patogesni, taupantys laiką bei pinigus. Prietaisas pradedamas krauti tiesiog prijungus krovimo laidą, arba įstačius įrenginį į krovimo stotelę. Vis gi, kiekvienas prietaisas su akumuliatoriumi turi tam tikrą akumuliatoriaus tarnavimo laiką, todėl po ilgo naudojimo laiko, gali būti reikalingas akumuliatoriaus keitimas.

Klausos aparatai su baterijomis naudoja cinko-deguonies elementus, kurių keitimo dažnumas priklauso nuo prietaiso, bei jo parametrų. Nors reguliarus elementų pirkimas bei keitimas gali atrodyti sunkus ir varginantis procesas, ilgesnėje perspektyvoje, lyginant su įkraunamais klausos aparatais, pastariesiems nebus reikalingas akumuliatoriaus keitimas.

Geriausi klausos aparatai 

Išrinkome keturis populiariausius einamųjų metų klausos aparatų modelius, kuriuos dažniausiai rinkosi klientai. Kviečiame peržiūrėti kiekvieno iš šių modelių specifikacijas, svarbiausias savybes.

Skaitmeninis klausos aparatas Aurica 440D SP

  • Kryptinis mikrofonas. Klausos aparate įmontuotas mikrofonas yra kryptinis - pašaliniai garsai nebus užfiksuojami bei perduodami į ausį.
  • Adaptive Noise Reduction (ANR). Aktyvus triukšmo slopintuvas išlygina garsus, pašalina pašalinį triukšmą.
  • Tinnitus-maskers. Aparatas geba generuoti baltą triukšmą, ko pasekoje užmaskuojamas tinitas (užesys ausyse). 
  • T-Coil. Įmontuota teleritė leidžia kalbėtis mobiliuoju telefonu neištraukiant klausos aparato iš ausies. 

Klausos aparatas JE7

  • Virvinio tipo šlangutė. Itin lanksti ir atspari įtrūkimams virvinio tipo šlangutė, per kurią perduodamas garsas.
  • Dažnių kanalai. Vieno mygtuko pagalba galite paryškinti aukštus arba žemus dažnius.
  • Atskirtas garsiakalbis. Fono garsai yra slopinami, nes garsiakalbis kartu su silikoniniu antgaliu dedasi tiesiai į ausies landą.

Klausos aparatas V-185

  • Įjungimo, išjungimo mygtukas. Specialaus jungiklio pagalba galima įjungti arba išjungti klausos aparatą, nereikalingas elementų lizdo atidarymas.
  • Keturi garso lygiai. Įmontuoto ratuko pagalba, galite nustatyti norimą prietaiso garsumą iš 4-ių lygių.
  • Keičiamas dinamikas. Klausos aparato dinamikas, kuris yra atsakingas už garso filtravimą, atsiradus poreikiui gali būti pakeistas.

Įkanalinis klausos aparatas C1

  • Itin mažas. Puikiai tinka vertinantiems konfidencialumą, dėl savo itin mažo dydžio, vos matomas įdėjus į ausį.
  • Lengvas. Klausos aparatas sveria vos 3-is gramus, todėl nešiojamas praktiškai nesijaučia ausyje.
  • Garsumo reguliavimas. Įmontuoto ratuko pagalba, galite nustatyti norimą prietaiso garsumą.

Tai tik keli modeliai, kurie šiuo metu yra vieni populiariausių ir dažniausiai ieškomų, visi klausos aparatai UrmoKaina.lt parduotuvėje įprastai tinka įvairius klausos sutrikimus turintiems asmenims. Išsirinkite Jums tinkamiausią klausos aparatą, o jeigu kyla abejonių ar klausimų - būtinai susisiekite su mūsų specialistų komanda, kurie padės bet kokiu su klausos aparatu susijusiu klausimu.

Įvertinimas

Prisijunkite, kad įvertintumėt straipsnį.

Komentarai

Palikite savo komentarą